Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   APCE recomandă "evitarea paralizării prezidenţiale"

APCE recomandă „evitarea paralizării prezidenţiale”

Delegaţii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, reuniţi în Sesiunea plenară de toamnă a acestui forum european, au audiat şi dezbătut, luni, în şedinţa de după-amiază, un raport redactat de parlamentarul turc Mevlut Cavusoglu, ce analizează procesul electoral prilejuit de alegerile legislative anticipate derulate în Republica Moldova pe 29 iulie 2009, transmite Agerpress.Documentul concluzionează că deşi observatorii au constatat că ‘o polarizare politică excesivă a dominat alegerile’, respectivul scrutin ‘a respectat numeroase norme şi exigenţe internaţionale’, dar constată şi faptul că procesul democratic din Republica Moldova ‘este încă departe de a se fi încheiat’ şi că ‘trebuie restabilită încrederea între principalele forţe politice, astfel încât ‘să crească încrederea populaţiei în procesul electoral’.

Recunoscând ‘ameliorarea eficacităţii şi profesionalismului în administrarea alegerilor, raportul semnalează şi deficienţele majore de ordin electoral ce trebuie remediate de noile autorităţi de la Chişinău, între care incorectitudinea listelor de alegători, existenţa votului multiplu, blocarea posibilităţii de a vota pentru zeci de mii de cetăţeni moldoveni din străinătate, accesul liber şi corect al tuturor competitorilor politici din Republica Moldova la mass-media, în special la cea publică.

Autorul raportului regretă, de asemenea, faptul că schimbările recente înregistrate în cadrul juridic al Republicii Moldova nu au ca urmare şi aplicarea unor recomandări importante ale Comisiei de la Veneţia şi ale Organizaţiei pentru Securitate şi cooperare în Europa /OSCE/, între care acceptarea procedurilor plângerilor şi recursurilor, care ‘trebuie să fie clar definite pentru a evita potenţialele conflicte de competenţă’.

S-a exprimat şi convingerea că Republica Moldova va profita de o reformă constituţională care să elimine posibilitatea paralizării de lungă durată a structurilor de stat ‘în funcţie de ambiţiile uneia ori mai multor forţe politice’. În acest context, relevă raportul, dar şi luările de poziţii ale unor delegaţi participanţi la dezbaterile ce au urmat prezentării documentului, apare drept sustenabilă ‘suprimarea condiţiei majorităţii calificate în procedura alegerii preşedintelui Republicii Moldova’. De asemenea, raportorul a făcut propunerea ca statutul juridic şi durata mandatului prezidenţial în Republica Moldova ‘să fie clarificate la terminarea celui de-al doilea mandat, în caz de întârziere în formarea unui nou parlament’.

Participanţii la dezbateri, relevând faptul că scrutinul din 29 iulie a fost unul democratic, şi-au arătat încrederea în derularea unui proces transparent şi credibil de revizuire substanţială a legislaţiei electorale din Republica Moldova, care să ţină seama de toate recomandările Comisiei de la Veneţia, OSCE şi Consiliului Europei.

Necesitatea unei asemenea evoluţii a fost subliniată şi de parlamentarii români Titus Corlăţean şi Viorel Badea, care au luat cuvântul în cadrul dezbaterilor. ‘Am insistat pe faptul că şi APCE, Consiliul Europei, alături de Uniunea Europeană (UE), într-un spirit concertat, să acorde sprijin pentru continuarea evoluţiilor democratice înregistrate recent în Republica Moldova, pentru noua orientare europeană a autorităţilor de la Chişinău’, a declarat Titus Corlăţean. În acest sens, parlamentarul român a cerut ca ‘întreaga expertiză politică, dar şi pe fond, să fie pusă la dispoziţia prietenilor şi partenerilor noştri din Republica Moldova’. 

La rândul său, Viorel Badea, observator român în alegerile din 29 iulie, relevând faptul că raportul a fost unul ‘echilibrat, bine conceput, dând măsura importanţei eforturilor APCE de a fi prezentă mai activ în Republica Moldova’, a solicitat plenului APCE ca suportul pe care trebuie să-l acorde instituţia noii puteri de la Chişinău să nu se rezume la unul politic ori logistic, ci să atingă şi latura economică. Întrebat, după dezbateri, cum poate APCE sau Consiliul Europei să îndeplinească o asemenea cerinţă, Viorel Badea a declarat pentru AGERPRES: ‘Încurajând investitorii şi realizarea de investiţii prin toate pârghiile pe care le are atât în organismele pe care le coordonează, cât şi prin susţinerea creării unor centre de afaceri sau a unor centre de promovare economică deschise Republicii Moldova pentru că, până acum, doar firmele din Rusia se constituiau în investitori importanţi, restul ocolind acest stat’.

Cei doar trei delegati din Republica Moldova prezenţi la dezbaterile de la Strasbourg, reprezentând noua putere parlamentară de la Chişinău, Alianţa pentru Integrare în Europa, au primit raportul şi luările de poziţii ale membrilor APCE drept ‘o reflectare corectă a unei situaţii reale a stării de spirit din Republica Moldova’, după cum declară pentru AGERPRES deputatul Igor Nagacevschi. 

‘Noi suntem cei care au bătut clopotele în privinţa neajunsurilor democratice instaurate de fosta guvernare comunistă, aşa încât tot noi suntem primii chemaţi să le îndreptăm şi o vom face în spiritul standardelor europene’, a declarat la rândul său în exclusivitate pentru AGERPRES, deputatul moldovean Veaceslav Untila.

Vladimir Voronin, fostul preşedinte al Republicii Moldova şi reprezentant al ţării sale în delegaţia parlamentară la APCE, a lipsit de la această şedinţă. 

Republica Moldova se va mai afla încă doua zile în atenţia parlamentarilor APCE. Miercuri, când va fi analizată o cerere a unui grup de deputaţi de a nu se valida actuala componenţă a delegaţiei Republicii Moldova în această instituţie europeană şi vineri, când va fi luat în dezbatere un raport referitor la ‘Funcţionarea instituţiilor democratice în Republica Moldova’, redactat de Josette Durrieu/ Franţa/, din partea grupului socialist.

AGERPRES